Er du en ivrig løper kjenner du nok antageligvis til tilstanden runners knee. Dette er en belastningsskade som oppstår spesielt blant langdistanseløpere, men ikke nødvendigvis bare joggere – tilstanden har også blitt oppdaget blant andre sportsutøvere. Løperkne oppstår når man gjør repeterende bevegelser med kneet. Typisk ved blant annet sykling, skigåing og selvfølgelig løping.
Hvordan vet man har løperkne?
Først og fremst kjenner du smerte på utsiden av kneet og under eller over kneskålen. I starten kan de være vanskelig å kjenne hvor smerten egentlig kommer fra. Det vil være smertefullt å gå i trapper, sette seg på huk eller løpe. Smertene vil bli gradvis verre og tegn på at kneet trenger hvile er når smerten vedvarer etter trening. For å kunne stille diagnose må en grundig undersøkelse gjøres av ansette eksperter, helst en lege eller en fysioterapeut.
Slik hjelper fysioterapeuten deg
Om du får diagnostisert skaden i tide er mulighetene gode for å bli helt smertefri. Fysioterapeuten vil legge opp et personlig treningsprogram og hjelpe deg med å gjøre små endringer i måten man trener eller løper på. Noen eksempler er tøying før løping, progressiv øking av aktiviteter og løpe med knærne bøyd med en fremoverlent holdning.